my team, my home

Een voetbalploeg als thuis

Of het nu de warmte van de kleedkamer is of de adrenaline op het veld, de roes van de overwinning of het verdriet van een nederlaag: bij Younited Belgium delen we lief en leed. Onze spelers vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis.

Ongeacht afkomst, leeftijd of levenswandel is het gevoel van een kleedkamer binnen te stappen en er een thuis te vinden universeel. Het geeft vleugels aan de spelers van een Younited-team, ze vinden ze er een positieve identiteit en energie om hun leven een nieuwe wending te geven.

Het bouwen aan zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld ontwikkelen, uitgaande van de eigen krachten en mogelijkheden, opnieuw structuur brengen in het leven, de kracht van de groep en het gevoel ergens toe te behoren: dat willen de coaches van Younited-teams aan hun spelers bieden. De eerste stap zetten in de richting van een nieuw begin. 

Voetbal is maar een middel, maar wat een middel. Geen enkele sport heeft zo’n breed draagvlak. Ons netwerk van sociale organisaties, voetbalclubs en stedelijke diensten kan getuigen van de procesmatige manier waarop zowel lokaal als nationaal gewerkt wordt, steeds met één oog op de sociale doelstellingen en het andere op het voetbalspelletje.

Bij een Younited-team delen we lief en leed. Onze spelers vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis.

Activiteiten

De Younited-teams trainen wekelijks: de werving en begeleiding van de spelers en supporters gebeurt door de sociale organisaties. Zij trainen met het oog op hun deelname aan de evenementen van Younited Belgium, die doorheen het jaar georganiseerd worden. De toernooien zijn ware hoogdagen voor spelers en supporters en de kans om hier aan deel te nemen verhoogt hun motivatie om wekelijks naar de training te komen en zo goed mogelijk bij te dragen aan de groepsgeest. Sommige toernooien gaan door op publieke locaties, en met goede reden: enerzijds bieden we zo een podium aan onze spelers om hun kunnen te tonen, anderzijds brengen we op deze manier ook de problematiek van maatschappelijke kwetsbaarheid en sociale uitsluiting onder de aandacht.

Naast de organisatie van de evenementen, staat Younited Belgium ook in voor:

  • Opstarten en ondersteunen van voetbalteams en wielerteams

  • Vormen en ondersteunen van coaches die actief zijn in Younited-teams

  • Opzetten van communicatiecampagnes

Onze spelers

Onze spelers en supporters zijn experten in het dagelijkse overleven. Wij kiezen er resoluut voor om te vertrekken vanuit de kracht die mensen in zich hebben, in plaats van hen te benoemen met de problematieken die ze het hoofd moeten bieden.

Onze deelnemers strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede, migratie of verslaving.

We geloven dat elke persoon die de moed en kracht in zich vindt om iets aan zijn situatie te doen, een winnaar is. Elke persoon in een moeilijke situatie is een vechter, overlever. We zijn overtuigd dat iedereen zwaktes maar ook sterktes heeft, dat iedereen talenten en mogelijkheden heeft, dat niemand 'hopeloos' of 'verloren' is voor de maatschappij. Door de kracht van voetbal in te zetten wordt een re-integratieproces opgestart. Dit traject kan van sociale (opstap naar hulpverlening, opbouwen van zelfvertrouwen en positief zelfbeeld) of van professionele aard (opleiding, tewerkstelling) zijn. Ook op fysiek vlak wordt vooruitgang geboekt, door te werken aan een betere conditie en gezondheid.

Wil je meer weten over de problematieken waar onze deelnemers mee kampen?

Onze teams

Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke en sociale vrijetijdsbesteding een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de levenskwaliteit. Dat kan op verschillende niveaus voordeel opleveren: een betere fysieke gezondheid, een beter gevoel van eigenwaarde, verbeterde gemoedsstemming, hoger energie- en activiteitenniveau, minder bijwerkingen van geneesmiddelen (bv. gewichtstoename), verminderde depressie en angst en afleiding in stressvolle situaties. (Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP), Belgisch nationaal drugsrapport 2014, p141.). 

Younited-teams zijn belangrijk omdat zij beide vormen van vrijetijdsbesteding bieden: fysiek en sociaal.

Vandaag zijn er een veertigtal Younited-teams actief in België. 

Elk Younited-team is een samenwerking tussen een voetbalclub en sociale organisaties zoals straathoekwerk, OCMW, CAW, Inloop- of ontmoetingshuizen, samenlevingsopbouw, buurtsport, opvang en begeleiding van alcohol- en druggebruikers, verenigingen waar armen het woord nemen, geestelijke gezondheidszorg, crisis- en opvangcentra enz.