De BHC, dat zijn 25 ploegen die steden uit alle hoeken van België vertegenwoordigen in een nationale competitie en 13 ploegen die in Brussel deelnemen aan een hoofdstedelijke competitie. Nog een paar cijfers? Er zijn 24 voetbalclubs betrokken bij de homeless teams, waarvan 16 spelen in de Pro League, die meer dan 1000 trainingen per jaar organiseren. Maar ook de sociale sector is van de partij met 71 betrokken organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen. Zo doen wij wekelijks 550 spelers voetballen. Samen met hun supporters halen zij kracht uit samen voetbal beleven en een club te vormen.

Bovenal is de BHC één grote familie, waar mensen graag zorgen voor elkaar. Geen beter moment om de feel van de BHC te voelen dan een evenement van ons eens mee te maken. Ook tijdens het finaletoernooi in Brugge was de sfeer opperbest.

Meer dan een voetbaltoernooi

Elk seizoen sluiten we traditioneel af met een tweedaags finaletoernooi. Dit jaar vond dit plaats op de rotonde aan de achterkant van het station van Brugge. Op twee dagen speelden we 93 wedstrijden gespreid over drie terreinen, omringd door tribunes voor supporters en passanten. Spelers konden zich naast het voetbal te goed doen aan een brede waaier van randactiviteiten. Een greep uit het aanbod: een felgesmaakte, op-en-neer dansende Zumba-sessie, lezers-voetballers konden in de krantenkiosk de THE CUP op de kop tikken, op het podium volgden de geïmproviseerde karaoke- en jongleersessies elkaar naadloos op, en iedereen kon zich een kapsel als Neymar of Cristiano laten aanmeten bij de barbier. Tot slot nodigden we de teams ook uit om via een fotozoektocht de Brugse binnenstad te verkennen.

Eer aan blauw en zwart…

Het finaletoernooi is de kers op de taart, een tweedaags voetbalfestival om het seizoen in opperste schoonheid af te sluiten. Gaststad in 2018 was Brugge, de stad van de Belgische landskampioen 2017-2018. Enkele spelers van de kampioenenploeg zakten op dag één af naar de rotonde aan de achterkant van het station. De ‘meet en greet’ viel bij onze spelers fel in de smaak. Ook de kampioensbeker viel twee dagen lang te bewonderen. Blauw en zwart bewees niet voor niets de naam te hebben een volksclub te zijn...

De BHC, een familie

Binnen de BHC delen we lief en leed, vreugde en verdriet. Mensen leren elkaar kennen en maken nieuwe vrienden. Tom en Kim van de Antwerp Streetboys werden zelfs geliefden. De speler van de Antwerp Streetboys koos het podium van het toernooi om zijn ploegmaat en lief ten huwelijk te vragen, onder de enthousiaste felicitaties van de grote familie van de Belgian Homeless Cup... een prachtige manier om een mooi seizoen af te sluiten!

Hier kan je The Cup vindenmet een terugblik op onze activiteiten van het voorbije seizoen en heel wat foto's.