Voetbal VOOR Brusselaars, álle brusselaars

 

Wat?

De BXLR Cup is de eerste lokale divisie van de Belgian Homeless Cup. Het is, net als zijn nationale grote broer, een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. De BXLR Cup, spreek uit Brusseleir, gelooft in de kracht van voetbal. Mensen kunnen bij ons komen voetballen. Wij denken dat net dat simpele feit, ‘gewoon’ kunnen komen voetballen, iets kan betekenen. 

De BXLR Cup hanteert als slagzin: One league, Thousand Goals. Wij zijn meer dan zomaar een voetbalcompetitie. Wij geven mensen een plek geven waar ze kunnen ‘thuiskomen’. Een plaats waar ze gegarandeerd zullen worden toegejuicht. 

 

 

 

Competitie

In de competitie van de BXLR Cup spelen 15 teams: BON vzw, WSP Fedasil Woluwe, JES vzw – Chez Nous, Hobo vzw, KAJ De MUG, ‘t Klein Kasteeltje vzw, Vormingscentrum Foyer des Jeunes vzw, Les Petits Riens asbl, Le Huitième Jour, George Motte, Jamais Sans Toit, Pigment vzw, La MASS, Minor-Ndako en Home Victor Du Pré.

Tijdens hun voetbalseizoen, dat loopt van oktober tot mei, spelen zij op dinsdagavond in de sportzaal van het Jan-van-Ruusbroeckcollege (Forumlaan 4, 1020 Brussel). Elke competitieavond spelen er 6 teams, en de bontgekleurde mix van spelers zorgt voor een geweldige sfeer. Eén van de ploegen treed telkens op als gastheer voor de overige teams. Alle spelers kunnen na hun wedstrijd genieten van een warme douche. De gastploeg zorgt voor een hapje en een drankje in de cafetaria.

 

Trainingsstages

De BXLR Cup werkt nauw samen met BX Brussels, de club van Vincent Kompany. Net als wij zien zij voetbal immers een belangrijke rol spelen in het leven van Brusselaars, álle Brusselaars. Omdat zij goed kunnen voetballen en wij dat graag doen besloten we om de banden nauwer aan te halen.

BX engageert zich om twee keer per jaar een voetbalstage te organiseren van vijf woensdagen. Hierbij staat spelplezier en samenwerking centraal. Na elke training krijgen de spelers een lichte maaltijd aangeboden door BX Brussels.

De spelers die de hele stage aanwezig zijn ontvangen bij de laatste training een certificaat uit handen van Pierre Kompany.

 

Fair Play

De BXLR Cup focust op Fair Play. Voor de aftrap van iedere wedstrijd verzamelen beide ploegen in de middencirkel. De spelers spreken zich uit over Fair Play en kiezen regels waarop ze specifiek willen focussen. Nadat iedereen elkaar de hand heeft geschud is het tijd om te voetballen. Na de wedstrijd komen alle spelers en de scheidsrechter opnieuw samen om het wedstrijdverloop te bespreken. Na de bespreking zonderen beide ploegen zich af en beoordelen ze elkaar op Fair Play. 

"On joue avec l'adversaire, pas contre."